Analizele de sânge, pe înțelesul tuturor

Analizele de sânge, pe înțelesul tuturor

Analizele de sânge, pe înțelesul tuturor

Majoritatea medicilor le explică pacienților punct cu punct toate rezultatele examenelor medicale la care au fost supuși. Uneori însă este bine să știm și noi câteva lucruri pentru a nu intra în panică fără motiv, mai ales că pe fișele medicale sunt scrise termeni pe care doar avizații îi înțeleg.

Iată câțiva termeni ai biochimiei sanguine:

1. Albumina: proteină produsă de ficat.

2. Fosfatază alcalină: proteină care se găsește în ficat, vezica biliară și în oase.

3. Alanina transamina (enzima ALT): enzimă care se găsește în cantități uriașe în ficat. O leziune a ficatului produce, de exemplu, eliberarea acestei enzime în sânge.

4. Aminotransferaza (enzima AST): este o enzimă localizată în ficat, inimă și mușchi. Nivelurile anormale ale acesteia indică afecțiuni hepatice.

5. Nitrogenul ureic: Mivelurile acestuia sunt analizate pentru a evalua funcția renală.

6. Creatinina: nivelurile creatininei în sânge dezvăluie starea rinichilor.

7. Bilirubina: este un lichid produs de ficat, iar analizarea acestuia servește la depistarea problemelor hepatice și afecțiunilor vezicii biliare.

8. De asemenea, rezultatele nivelurilor de glucoză și colesterol din sânge fac parte din setul de analize de bază. Acestea indică starea cardiacă a pacientului.

9. Hemograma completă oferă informații despre globulele roșii și globulele albe. Nivelurile anormale ale acestora indică anumite boli.

Share: