Medicul Tudor Ciuhodaru. Cum recunoști și ce trebuie să faci în cazul unui atac vascular cerebral

Medicul Tudor Ciuhodaru. Cum recunoști și ce trebuie să faci în cazul unui atac vascular cerebral

Medicul Tudor Ciuhodaru. Cum recunoști și ce trebuie să faci în cazul unui atac vascular cerebral

În sezonul rece și nu numai, din ce în ce mai multe persoane trec printr-un accident vascular cerebral. În cazul în care este diagnosticat la timp și ajutat, pacientul are șanse de supraviețuire și de vindecare completă, așa că este foarte important să urmărim semnele.

Medicul Tudor Ciuhodaru scrie, într-o postare pe pagina sa de socializare, despre cum putem să recunoaștem simptomele unui atac vascular cerebral. Tudor Ciuhodaru explică modalitățile în care putem să acordam primul ajutor unui pacient care a suferit un AVC:

„Toți ar trebui să știm asta. Primele simptome. Cum recunoașteti și ce trebuie să faceți în cazul unu accident vascular cerebral. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

Un șofer din Iași a făcut accident vascular când era în trafic și a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic de Urgențe, ,prof.dr.Nicolae Oblu”. A avut șansa de a beneficia imediat de cel mai bun tratament. O astfel de situație se poate repeta oricând. Diagnosticat și tratatamentul făcut în timp util (!!!), influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară.

Formula FAST:

1. F (face=față): Rugați pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Fața nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=brațe): Rugați pacientul să-și ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos.

3. S (speech=vorbire): Rugați pacientul să rostească o propoziție scurtă. Semne de alarmă: dizarție (dificulăți în vorbire) sau afazic (nu își găsește cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunați imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învățată în toate școlile din România împreună cu multe alte noțiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieți dar așteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege”, a scris medicul pe pagina sa.

Share: